Alat Penimbang Makanan: Peralatan Diet Terbaik Anda

Thursday, February 13, 2014 5:46
Pos Dalam Kategori Cara Kuruskan Badan

Oleh Madeline Vann, MPH; Disemak dari segi perubatan oleh Pat F. Bass III, MD, MPH
Terjemahan: CaraKuruskanBadan.com

Alat Penimbang MakananJika anda berdiet, sudah tentu anda mengawasi saiz hidangan dan kalori. Satu cara terbaik untuk memastikan anda jujur adalah dengan menggunakan alat penimbang makanan. Mengapa? Sebabnya ramai orang biasanya makan hidangan yang lebih besar daripada jumlah yang disyorkan. Alat penimbang makanan mengajar anda kawalan saiz bahagian dan menghalang anda daripada makan lebih daripada yang dirancang.

“Saya pasti mengesyorkan alat penimbang makanan,” kata Liz Weinandy, RD, MPH, seorang pakar diet di program kuruskan badan tanpa pembedahan di Pusat Perubatan Ohio State University, Columbus, Amerika.

Alat penimbang makanan boleh digunakan untuk mana-mana pelan sajian atau diet yang menentukan saiz hidangan mengikut berat. Satu tinjauan kebangsaan lebih daripada 6,000 orang dewasa menunjukkan bahawa mereka yang mengukur makanan mereka lebih berjaya dalam mengurangkan berat badan dan mengekalkannya berbanding mereka yang tidak.

Alat Penimbang Makanan: Bagaimana ia berfungsi

Apabila memulakan diet, mengukur makanan adalah satu bahagian penting untuk mengetahu tentang saiz hidangan yang betul. Alat penimbang makanan akan menunjukkan kepada anda bahagian yang anda fikir adalah empat auns sebenarnya mungkin berat lapan auns. Itulah jenis kesilapan yang boleh menjejaskan diet anda.

Weinandy menekankan bahawa alat penimbang makanan adalah salah satu daripada alat-alat pengukur yang anda perlukan; cawan dan sudu pengukur juga peralatan diet yang penting. Alat penimbang makanan baik untuk daging, yang sepatutnya berat 3 auns bagi setiap hidangan; keju, 1.5 auns setiap hidangan. Cawan baik untuk pasta yang dimasak atau nasi – hidangannya ialah 1/2 cawan – dan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Secara amnya anda akan mengukur makanan anda selepas ia dimasak. Walau bagaimanapun, alat penimbang makanan juga mungkin berguna jika anda menyediakan makanan menggunakan pelan hidangan atau resipi yang menentukan berat bahan-bahan tertentu.

Alat Penimbang Makanan: Mengira Saiz Bahagian Walaupun Makan Di Luar

Anda boleh membawa bersama-sama cawan pengukur anda dan alat penimbang makanan semasa makan di luar, tetapi ianya agak susah untuk dibawa. Weinandy lebih suka mengajar pengamal diet perbandingan visual yang boleh membantu mereka menganggar saiz hidangan di atas pinggan mereka.

Sebagai contoh, satu hidangan daging adalah kira-kira saiz satu set daun terup, dan hidangan pasta sepatutnya muat dalam tapak tangan anda.

“Saya benar-benar menumpukan kepada [imej] tersebut kerana orang boleh menggambarkannya apabila mereka berada di luar dan di sekitar,” kata Weinandy.

Jika anda sering menggunakan alat penimbang makanan di rumah, anda akan beransur-ansur menjadi biasa dengan rupa dan rasa saiz hidangan yang betul. Data menunjukkan bahawa pendedahan kepada saiz hidangan yang betul juga membantu orang membuat pilihan yang lebih baik tentang persekitaran restoran.

Alat Penimbang Makanan: Memilih Yang Terbaik

Terdapat pelbagai alat penimbang makanan; daripada cawan plastik kecil bersama asas plastik kecil ke alat penimbang dacing fesyen lama, ke alat yang mahal; alat penimbang digital yang boleh diprogramkan, yang boleh memberikan anda maklumat penuh nutrien bagi setiap saiz hidangan. Alat penimbang makanan yang terbaik untuk anda:

 • Tidak melebihi bajet anda
 • Mempunyai nombor yang anda boleh baca dengan mudah
 • Mempunyai cawan atau mangkuk yang cukup besar untuk memuatkan makanan yang perlu anda timbang
 • Mudah untuk membersihkan dan menyimpannya

“Apa yang saya dapati adalah orang akan keluar dan membeli satu dan kemudian ianya berakhir di dalam almari, “kata Weinandy. “Saya biasanya mengesyorkan salah satu jenis yang murah. Anda bukannya menimbang makanan anda untuk menjalankan satu eksperimen.”

Jika anda mendapati bahawa mengukur makanan sesuai dengan anda, anda mungkin mahu untuk menaik taraf kepada model yang lebih mahal. “Sesetengah orang benar-benar suka untuk mendapatkan ukuran yang sangat tepat dengan alat penimbang makanan,” kata beliau.

Dengan menggunakan alat penimbang makanan, walaupun anda akhirnya berhenti menggunakannya, boleh membantu anda mempelajari dengan lebih lanjut mengenai saiz hidangan yang betul, yang merupakan pelaburan terbaik dalam penurunan berat badan jangka panjang dan pelan pengurusan berat badan.

Sumber: EveryDayHealth.com

[Dapatkan alat penimbang digital mudah alih DI SINI]

 

Kongsi melalui:
 • Facebook
 • Twitter
 • Technorati
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Yahoo! Bookmarks
You can leave a response, or trackback from your own site.

Komen Anda: