Kegemukan Di Kalangan Kanak-Kanak

Saturday, July 9, 2011 18:05
Pos Dalam Kategori Cara Kuruskan Badan

Seiring dengan peningkatan obesiti di kalangan orang dewasa, obesiti di kalangan kanak-kanak juga semakin meningkat. Keadaan ini sangat membimbangkan. Kanak-kanak ini membangun Diabetes Jenis II dan tekanan darah tinggi pada usia yang awal. Mereka meningkatkan risiko diri mereka mendapat penyakit jantung dan lain-lain penyakit berkaitan obesiti. Berat badan mereka juga menjadikan mereka sasaran pembuli dan kanak-kanak lain yang menghina dan mencela mereka berkaitan dengan berat badan mereka. Ini boleh merosakkan harga diri mereka dan meletakkan mereka pada risiko kemurungan.

Kanak-kanak hari ini membentuk generasi digital. Mereka dikelilingi oleh komputer di sepanjang masa dan tidak aktif seperti kanak-kanak generasi lalu. Daripada keluar dan pergi bermain, mereka cenderung untuk bergaul dalam rumah, menonton TV dan bermain komputer dan permainan video. Bersama dengan kurang aktiviti fizikal datang kemudahan makanan segera. Terdapat restoran-restoran makanan segera hampir di setiap tempat, dan mereka mempunyai akses mudah untuk mendapat makanan snek yang penuh dengan gula dan lemak tepu. Di samping itu, ibu bapa gemuk lebih cenderung untuk mempunyai anak-anak obes. Ada dua sebab untuknya. Pertama, ibu bapa gemuk mungkin menurunkan tabiat buruk mereka kepada anak-anak mereka. Kedua, genetik memainkan peranan dalam obesiti.

Adalah penting bagi ibu bapa untuk menjadi teladan kepada anak-anak mereka dan menekankan pentingnya aktiviti fizikal dan pemakanan sihat. Ibu bapa boleh mewujudkan persekitaran yang sihat untuk anak-anak mereka dengan melakukan aktiviti fizikal yang kerap seperti berbasikal, berenang, atau berjalan bersama-sama. Mereka patut menggalakkan anak-anak mereka untuk mengambil bahagian dalam sukan, tarian, seni mempertahankan diri, dan sebagainya. Ini boleh membantu kanak-kanak untuk menghargai aktiviti fizikal dan seronok bersenam.

Berkenaan dengan makan, ibu bapa perlu memberi mereka diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh. Mereka boleh membuat ianya menyeronokkan dan sihat dengan menyediakan makanan bersama-sama dan makan bersama-sama sebagai sebuah keluarga. Makanan segera perlu dihadkan dan dikhaskan untuk majlis-majlis khas. Terlalu kerap kita menghadiahkan diri kita untuk sesuatu pencapaian dengan makanan. Carilah jalan lain untuk memberi ganjaran kepada anak-anak di atas sesuatu pencapaian mereka, seperti membeli-belah khas atau sehari hanya dengan ibu dan bapa.

Kongsi melalui:
  • Facebook
  • Twitter
  • Technorati
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Yahoo! Bookmarks
You can leave a response, or trackback from your own site.

Komen Anda: