Perlukah Anda Timbang Makanan Anda?

Monday, February 10, 2014 11:19
Pos Dalam Kategori Cara Kuruskan Badan

Oleh: Carolyn Richardson
Terjemahan: CaraKuruskanBadan.com

alat penimbang makananWalaupun mengira kalori mungkin kelihatan seperti cukup untuk mencapai matlamat berat badan anda, ramai yang sedang memikirkan sama ada menimbang berat makanan mereka akan menjadi senjata tambahan yang mereka perlukan untuk memenangi pertempuran bonjol itu. Ia seolah-olah sesuai memandang anda ingin menurunkan berat badan, anda timbang apa yang anda makan, tetapi adakah ia berbaloi dengan masa dan tenaga yang dikeluarkan? Ketika anda menimbang pilihan anda, pertimbangkan bagaimana menimbang makanan anda mungkin berbeza daripada strategi pengesanan makanan yang lain.

 


Teori

Teori di sebalik menimbang makanan anda segala-galanya berkaitan dengan Kiraan Kalori. Dengan mengambil kalori dan makronutrien yang ditetapkan dalam garis panduan, adalah lebih mudah untuk mencapai berat badan dan badan peratusan lemak yang sihat. Dengan menjejaki apa yang anda makan pada Kiraan Kalori, anda menggandakan peluang anda untuk menurunkan berat badan. Satu kajian oleh Pusat Kaiser Permanente bagi Penyelidikan Kesihatan mendapati mereka yang menyimpan rekod makanan harian kehilangan berat badan dua kali ganda daripada mereka yang tidak menyimpan rekod. Menyimpan jurnal makanan adalah satu perkara, tetapi menimbang makanan adalah perkara yang berbeza, yang kebanyakan orang masih belum menguasainya.

Kerumitan

Bangkangan kebanyakan orang tentang perlunya menimbang makanan ialah kerumitan. Tidak ada jalan pintas untuk membeli alat penimbang makanan dan menimbang setiap benda yang anda makan. Walaupun kebanyakan akan menganggapnya rumit, beberapa mungkin mengatakan ia adalah mustahil, dan kerana pra-perancangan hidangan biasanya merupakan sebahagian daripada menimbang makanan anda, anda mungkin merasa seperti anda tidak mempunyai masa. Walaupun anda seorang ibu yang perlu menyediakan makan tengahari untuk tiga orang anak atau pekerja sepenuh masa yang perlu berulang-alik untuk jarak yang jauh, anda masih boleh berpegang kepada peraturan ini. Kuncinya adalah menimbang makanan anda ketika membelinya dan kemudian labelkannya. Sebagai contoh, selepas membeli barangan runcit, pulang ke rumah dan timbang daging mengikut saiz hidangan dan simpan ia di dalam beg beku. Sediakan penanda kekal (pen marker) untuk menulis berat hidangan pada beg. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran sepatutnya mudah untuk ditimbang sebelum anda memakannya, tetapi dengan melekatkan pelekat kecil pada buah-buahan yang anda beli, anda boleh menulis beratnya pada pelekat tersebut. Sebelum anda mencuci dan menggigitnya, anda akan melihat pelekat, dan Voilà!

Faedah

Isu mengenai menimbang makanan adalah ketepatan. Dengan menimbang berat makanan anda akan menghalang semua tekaan dalam mengesan kalori anda. Pernahkah anda menyimpan log makanan mengikut berat yang anda fikirkan? Mungkin ada yang berfikir cawan penyukat sudah mencukupi, tetapi ketumpatan makanan adalah berbeza untuk setiap jenis. Sebagai contoh, secawan nanas adalah 5.5 auns, manakala secawan beras perang adalah 6.9 auns. Terima kasih kepada Kiraan Kalori, anda mungkin boleh mengukur beberapa jenis dan menukarkannya, tetapi untuk mendapatkan bacaan yang betul pada kali pertama, gunakan alat penimbang makanan. Semak bagaimana eksperimen kecil pada satu sampel, telah mendedahkan terdapat percanggahan dalam kiraan kalori apabila makanan diukur bukannya ditimbang.

Kos

Jadi anda telah percaya dan anda ingin mencari alat penimbang dapur terbaik untuk wang anda. Tetapi adakah menimbang makanan mempunyai faedah? Jawapannya mungkin akan mengejutkan anda. ConsumerSearch.com (penafian: dimiliki oleh syarikat induk kami, About, Inc) menarafkan beberapa alat penimbang dapur untuk ketepatan, harga dan kemudahan penggunaan, dan mereka mengesyorkan alat penimbang terbaik untuk dibeli berdasrkan keperluan khusus anda. Jika anda menganggap bahawa menimbang makanan anda dan mencatatkannya boleh membuat anda makan kurang, dan membeli barangan runcit berbanding makan di luar juga akan menjimatkan wang, maka harga alat penimbang makanan akan dibayar balik dalam tempoh beberapa minggu. Kesihatan anda yang baik akibat penurunan berat badan akan membayar anda semula untuk sepanjang hidup anda.

Pandangan anda ….

Perlukah Anda Timbang Makanan Anda?

 

 

Sumber: http://caloriecount.about.com/blog

Kongsi melalui:
  • Facebook
  • Twitter
  • Technorati
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Yahoo! Bookmarks
You can leave a response, or trackback from your own site.

Komen Anda: